Založ si blog

Nový tréner našej reprezentácie bol doteraz len asistent

Po  dvoch mesiacoch čakania nám prezident SFZ slávnostne oznámil, že novým reprezentačným trénerom bude Fracesco Calzona.

Naše vedenie sa rozhodlo dať šancu trénerovi, ktorý doteraz hlavným trénerom nikdy nebol. Vždy robil len asistenta. Je zrejme, že vedenie nášho zväzu, na čele s prezidentom Kováčikom, dáva pri výbere reprezentačného trénera vždy prednosť málo známym asistentom hlavných trénerov. Vychádza asi z predpokladu, že ak je dotyčný asistent šikovný môže sa na poste reprezentačného trénera postupne viacerým veciam priučiť. Nakoniec môže dosiahnuť aj udivujúce, alebo dokonca zázračné výsledky. U trénera Tarkoviča to však nevyšlo. On tiež, predtým než sa stal reprezentačným trénerom, nikdy v žiadnom klube hlavným trénerom nebol. Mal teda rovnakú bombastickú kariéru ako čerstvo menovaný taliansky tréner.

Nový tréner svoje menovanie berie veľmi vážne a donesie si so sebou dvoch talianskych asistentov. Ironicky by sa dalo konštatovať, že ak by pán Francesco Calzona zlyhal mohol by prezident Kováčik za ďalšieho trénera reprezentácie vybrať jedného z týchto jeho asistentov. Zásada, keď nový tréner tak jedine so skúsenosťami asistenta, by bola dodržaná.

Keď sa hľadal nový tréner viacerí futbaloví experti odporúčali Ivana Hašeka. Je to bývalý mnohonásobný reprezentant ČR aj úspešný tréner. Trénoval Spartu Praha aj reprezentáciu ČR. Počas svojej bohatej trénerskej kariéry bol trénerom viacerých klubov. V tom čase bol Hašek bez angažmánu a vyjadril sa, že ak by dostal ponuku od SFZ rád ju príjme. Nuž, nedostal ju. Možno zavážilo, že doterajších kluboch robil hlavného trénera a nie asistenta.

Je však pravda, že žiadne chmúrne predpovede tu nepomôžu. Nový tréner sa musí chopiť svojej funkcie a jeho schopnosti bude možné posudzovať po troch, či štyroch zápasoch, ktoré reprezentácia odohrá.

Keď sa však ukáže, že ani tento výber nebol dobrý a tréner bude vedením SFZ odvolaný, potom by vedenie ( t. j. 15 členný výkonný výbor ) malo urobiť ešte jeden krok. Odvolať aj terajšieho prezidenta SFZ pána Kováčika. Nielen preto, že mal rozhodujúce slovo pri výbere reprezentačných trénerov. Vo funkcii je už dlho a jeho chybných rozhodnutí už bolo viac ako dosť.

Takýto krok však terajší výkonný výbor neurobí. Je totiž v područí pána prezidenta. Doteraz vždy jeho návrhy schválil jednomyseľne. Napr. jednomyseľne potvrdil návrh na ďalšiu pôsobenie v trénerskej funkcii ( dvojročná zmluva ) pre pána Tarkoviča. Napriek tomu, že hlavný cieľ, ktorý dostal nesplnil. Rovnako jednomyseľne potvrdil návrh na okamžité odvolanie trénera Tarkoviča po prehre s Kazachstanom. Veľmi to pripomína staré časy.

Treba sa zamyslieť ako je možné, že 15 členný výkonný výbor splnomocní prezidenta, aby sám, podľa vlastného uváženia, vybral reprezentačného trénera. Podľa zásady. Ty vyber koho chceš, my už dopredu zo všetkým súhlasíme. Potom je namieste otázka. Načo je SFZ takýto výkonný výbor?

Ak teda ani tento výber zahraničného trénera nebude úspešný zostáva ešte jedno riešenie. Je ním vyvodenie osobnej zodpovednosti samotným pánom prezidentom.

Nový prezident by mal zriadiť max. 5 člennú odbornú komisiu zloženú z odborníkov, ktorá by mala rozhodujúce slovo hlavne v takých otázkach ako je výber reprezentačného trénera.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.