Založ si blog

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu.

Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny.

V návale radosti mu nedošlo, že na Slovensku je okrem okresu Dunajská Streda ešte 78 ďalších. V každom prípade Ficovi srdečné privítanie polichotilo. V Prahe bolo jeho prijatie chladné. Asi preto zmenil poradie návštev a namiesto do Berlína sa vybral do priateľskej Budapešti. Milému Viktorovi tiež sľúbil, že nedovolí, aby EÚ akokoľvek postihovala Maďarsko za jeho pronárodnú politiku.

Po týchto slovách všetko nasvedčuje tomu, že Slovensko sa v zahraničnej politike vydá na avanturistickú cestu, ktorú vytýčil veľký kormidelník Orbán. Doteraz boli v EÚ dvaja neposlušní členovia. Maďarsko a Poľsko. Obidvaja nechceli počúvať rôzne direktívy Bruselu, avšak bol medzi nimi aj jeden veľký rozdiel. V zahraničnej politike. Orbanovi sa podarilo presadiť v Maďarsku proruskú politiku a od začiatku vojny na Ukrajine je pomoc Maďarska tejto napadnutej krajine veľmi obmedzená. V Poľsku je akákoľvek proruská politika vylúčená, rovnako ako nejaké proruské nálady u obyvateľstva. Okrem toho, Poľsko, po posledných voľbách zmení aj svoju doterajšiu protibruselskú politiku. Aj keď obidva štáty mali podobné výhrady k centralistickej politike Bruselu, Poliaci sa nikdy nehlásili k Orbánovi, aby spoločnými silami niečo v Bruseli presadili. Ich zahraničná politika bola natoľko rozdielna, že Poliaci nikdy neuvažovali o nejakej maďarskej proruskej ceste.

Osamotenému Orbanovi teraz spadol do lona nečakaný spojenec. Slovensko. Dokonca už teraz môžu uvažovať aký silný dvojspolok v Európe vytvoria. Mohol by sa nazývať napr. U2 ako Uhorská dvojka. Nakoniec bolo by to výstižné. O veľkom Uhorsku sníva maďarský premiér stále. Len nedávno, v auguste 2023, sa vyjadril, že Slováci žijú na území odtrhnutom od Maďarska.

Ak sa Slovensko vydá maďarskou cestou, čo Fico už otvorene priznal, dostane sa v EÚ do tej istej pozície ako Maďarsko. Je známe tým, že každý návrh EÚ, ktorého schválenie vyžaduje súhlas všetkých 27 členských štátov, zo zásady vetuje. Do seba zahľadený Orbán dáva týmito krokmi najavo všetkým ostatným politikom stojacim na čele jednotlivých štátov EÚ, kto je najväčší a najdôležitejší politik v Európe.

Svoju politiku sabotovania rozhodnutí EÚ už dlhšiu dobu deklaruje odmietaním dať súhlas Švedsku na jeho vstup do NATO. Pritom by to alianciu posilnilo. Takýmito nepochopiteľnými krokmi, akoby Orbán avizoval, že členstvo v NATO, aj v EÚ je pre Maďarsko nevýhodné. Teóriu vystúpenia z NATO a EÚ na Slovensku kedysi hlásal Kotleba so svojou stranou ĽSNS.

Záver.

Položme si otázku. Do ktorého mesta v EÚ vycestuje najbližšie náš premiér Fico na štátnickú návštevu? Odpoveď. Najskôr opäť do Budapešti. Nikde inde ho totiž nepozvú.

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.