Založ si blog

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. Našťastie, nepovedal koľkých. Len dvoch, troch, alebo  všetkých deviatich? Neuviedol ani konkrétne mená, ktorí z nich tam musia byť.

Jedná sa o ťah, ktorý by mal byť súčasťou prezidentskej kampane. Jeho úlohou je osloviť voličov rusofilov, a upozorniť ich, že má podobné názory ako oni a mohli by mu teda dať svoj hlas. Takáto výzva by sa skôr očakávala od kpt. Danka, ktorý tiež kandiduje na prezidenta. Ten sa neustále chváli, že má veľa dobrých priateľov v Moskve, ba aj v Dume ( kedysi tam aj rečnil ) a nejakých určite aj v KHL.

Je na mieste otázka. Dospel k tomuto vyhláseniu pán Pellegrini sám, alebo ho dostal ako príkaz od svojho neoficiálneho, ale veľmi prísneho, šéfa? Všetko nasvedčuje tomu, že to druhé. Fico svoj názor o reprezentácii aj s hráčmi KHL veľmi jasne prezentoval pri kauze Hudáček. Keď mal tento veterán prestúpiť z KHL do Kladna, fanúšikovia klubu sa postavili proti tomu. Následne majiteľ klubu Jaromír Jágr s ním rozviazal zmluvu. Bola teda platná len 48 hodín. Hudáček si však hneď našiel nové angažmá v nemeckej lige. Nijak na tom neškodoval. Celá kauza však vyvrcholila  veľkým prekvapením. Predseda vlády Robert Fico sa totiž brankárovi Hudáčkovi ospravedlnil. Nie je však známe za čo. Jediné vysvetlenie je, že sa ospravedlnil za nespravodlivý postup českého klubu. To však urobil ešte pred ním samotný Jágr. Bude sa teraz premiér Fico ospravedlňovať aj ostatným slovenským hokejistom hrajúcim v českej lige, keď s nimi ich klub ukončí zmluvu, alebo sa premiérove ospravedlnenie týka len hráčov, ktorí predtým hrali v KHL? Natíska sa otázka. To nemá náš premiér dosť iných povinností?

Nakoniec, nie je podstatné, či nápad ovplyvniť zostavu hokejovej reprezentácie, dostal samotný predseda parlamentu, alebo jeho neoficiálny šéf. Dôležité je, že ak by sa zrealizoval, tak celý reprezentačný tím Slovenska veľmi poškodí.

Totiž ak vystrašený prezident SZĽH M. Šatan bude chcieť za každú cenu týmto politikom, a zároveň hokejovým expertom, vyhovieť, musí kanadskému trénerovi reprezentácie tento odborný príkaz z najvyšších miest, nadiktovať. Takže dvaja – traja hokejisti z KHL by sa do zostavy národného mužstva mohli dostať. Pozor, nie sú to žiadne hviezdy. V českej lige máme dosť našich hokejistov s vyššou výkonnosťou. Lenže ak sa pár hráčov z KHL dostane do národného mužstva, následne sa otvorí pomyselná pandorina skrinka.

Pre úplnosť treba spomenúť, že hneď ako začala ruská agresia na Ukrajine, hokejové zväzy Švédska, Fínska, Českej republiky a Lotyšska prijali rozhodnutie, že žiadny hráč z KHL nemôže ich krajinu reprezentovať.

Teraz si treba uvedomiť, že v tomto roku budú MS v hokeji v susednej Českej republike. Slovenská reprezentácia s hráčmi z KHL sa okamžite stane tou najneobľúbenejšou. Národné mužstvo si bude musieť zvyknúť na neustály piskot a bučanie zo strany divákov. Dobre, nemôžeme vyžadovať od divákov susedného štátu, aby fandili práve nášmu mužstvu. Avšak rozkol sa vnáša aj medzi samotných fanúšikov Slovenska. Mnohí z reprezentáciou, v ktorej sú hráči KHL, nesúhlasia a nebudú jej fandiť.

Potom je tu postoj samotných hráčov v repre. Nik sa ich na to doteraz nepýtal, ale viacerí majú k Putinovému režimu, a jeho agresii na Ukrajine, negatívny vzťah. Boli by radšej ak by hráči z KHL neboli ich spoluhráčmi. O tejto averzii hráči z KHL dobre vedia. Pritom súdržnosť mužstva, tzv. jednota v šatni, je pre jeho výkonnosť mimoriadne dôležitá.

Záver.

Je toho dosť. Neprajnosť publika, nespokojnosť so spoluhráčmi a zlá atmosféra v šatni, ešte aj nesúhlas možno až polovice fanúšikov. Pre hokej na Slovensku bude určite lepšie, keď tých pár priemerných hráčov z KHL reprezentovať nebude.

S najväčšou pravdepodobnosťou to dopadne tak, že dvaja – traja hokejisti z KHL pozvánku do reprezentácie dostanú. SZĽH tak splní príkaz vrchnosti a bude postupovať v súlade s ich krédom, že politika do športu nepatrí. Lenže, čo ak všetci nominovaní z KHL reprezentovať odmietnu. Nie však priamo. To by si nedovolili. Vždy sa však dá vyhovoriť na čerstvé zranenie utrpené pri poslednom tréningu.

Celé je to také kostrbaté, slovenské. Najprv reprezentovať nemôžu, potom, na zásah zhora, zase môžu a nakoniec sa zistí, že oni sami nechcú.

Naši vrcholoví politici a zároveň experti na hokej by sa teraz mali zamerať na Direktoriát IIHF. Nedávno rozhodol, že predlžuje zákaz účasti reprezentačných mužstiev Ruska a Bieloruska na MS aj na rok 2025. Mohli by nechápavým európskym úradníkom vysvetliť svoje stanovisko, že politika do športu nepatrí, ale niekedy, aj patrí. Najmä, keď sú z toho nejaké politické výhody. Nepochodili by síce, ale v Kremli by ich snahu ocenili.

Čo sa týka predstaviteľov SZĽH, rozhodne by mali byť zásadovejší. Vraj ešte nevedia ako to je s možnosťou reprezentovať hráčmi z KHL, ale že sa týmto problémom budú zaoberať už v apríli, čiže ešte pred MS. Takéto vyhlásenia svedčia o ich nekompetentnosti a, žiaľ, aj o ich servilnosti.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?