Založ si blog

Očakávané výsledky volieb a neočakávané prvé kroky víťaza

Ak voľby vyhrá očakávaná dvojkoalícia strán SMER a SNS musia sa ich predsedovia stretnúť a rozdeliť si ministerské kreslá. Ešte pred týmto stretnutím predseda Smeru urobil niekoľko rozhodnutí, ktoré dôkladne zvažoval.

Prvý rébus. Aké ministerské kreslo ponúknuť podpredsedovi strany ? Je všeobecne známe, že Pavol Paška si brúsil zuby na post ministra zahraničných vecí.  Po ťažkom roku, keď sa úplne stratil z očí verejnosti, sa pravdepodobne opäť chcel zviditelniť. Veď od 1. júla, keď Slovensko začne predsedať EÚ, by na neho s obdivom mohla hľadieť doslova celá Európa. Lenže predseda strany sa už pred médiami vyjadril, že v prípade volebného víťazstva je toto miesto rezervované pre terajšieho ministra Lajčáka. Ako uspokojiť náročného podpredsedu ? Jedno riešenie sa tu priam núka. Pán Paška má predsa najbližšie k zdravotníctvu. Preto mu predseda priklepne tento horúci rezort. Zároveň od samotného predsedu dostane nový minister inštrukcie ako bojovať proti korupcii. Najlepšie bude ak vymenuje protikorupčnú komisiu a sám sa stane jej predsedom. Terajší zbehlý a úspešný minister Čislák mu bude pomáhať na mieste štátneho tajomníka. Niekto ho však musí upozorniť, aby už nepodával ďalšie trestné oznámenia na zdravotné sestry.

Zdravotníctvo by tak bolo vyriešené. Teraz ešte vybrať, ktoré rezorty odovzdám tomu čašníkovi Dankovi. Predseda sa trochu pousmeje, keď si spomenie na vyhlásenia predsedu SNS, že mu nebude variť kávu. Pred pár rokmi, za trojkoalície, tu boli aj ťažšie váhy, ktoré si mysleli, že nebudú variť kávu. Nakoniec ju obidvaja uvarili, doniesli k stolu a s úklonom servírovali. Dokonca ešte pri dverách čakali, ktorú pochválim.

Nakoniec sa rozhodne. Podľa percent majú nárok len na 2 rezorty. Dám im školstvo, nech sa trápia. So školskou reformou bude ešte veľa problémov. Určite budú mať záujem o rezort dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Hlavne kvôli cestovnému ruchu a kúpeľníctvu. Pán Danko sa vyjadril, že na rozdiel od ministra Počiatka, nemá rád žlté vlaky RegioJet, ktoré vytlačili štátne IC rýchliky. Predseda sa zháči. Pri toľkých investíciach do diaľníc by asi nebolo rozumné vzdať sa dopravy. Dostanú ešte kreslo ministra kultúry a basta. Dohoda o rozdelení kresiel bola pripravená.

Ako víťaz volieb si predseda uvedomoval, že prvým krokom novej vlády by mali byť nejaké sociálne opatrenia pre obyčajných ľudí ( samozrejme nemali by sa týkať Matoviča ). Keď sa štátu darí, nech to ľudia pocítia – pomyslel si na frázu, ktorú tak často používal na mítingoch a pri politických diskusiách. Nech sa potvrdí naše heslo z bilbordu ROBÍME PRE ĽUDÍ. Vtedy si však spomenul ako na všetky bilbordy v meste, ktosi dopísal to strašné slovo SVOJICH.

Sociálne opatrenia budú tri a budú platiť už od 1. mája 2016.

1. Všetkým dôchodcom sa zvýši dôchodok o rovnakú čiastku ako v roku 2015 t. j. o 1,90 €.

2. Vratky za plyn vo výške 10 € sa budú vyplácať aj tým majiteľom bytov a domov, ktorí nemajú plyn. Musia sa však preukázať, že   v domácnosti majú aspoň plynový zapaľovač.

3. Ďalšie zníženie DPH o 3 % na vybrané základné potraviny ( len vybrané pečivo ). Znamená to, že DPH u vybraného pečiva bude len 7 %. Ľuďom, ktorí jedia takéto pečivo 3 x denne, to prinesie mesačnú úsporu od 0,60 € až do 0,90 €. Aj na zníženie týchto cien budú dozerať hliadky bodrých dôchodcov..

 

Čo na záver tohto fejtónu ?

Prvé kroky víťaza môžu byť samozrejme aj úplne inakšie.

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.