Založ si blog

Vraj pri oslobodzovaní Bratislavy padlo 1200 sovietskych, nemeckých a maďarských vojakov

Odvysielal to Rádiožurnál včera (06.04.) vo svojom spravodajstve, ktoré začína o 18.00 hod. Informácia o počte padlých je súčasťou správy o položení venca ministrom obrany Naďom pri pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa, čím si pripomenul 76. výročie oslobodenia Bratislavy. Na Na webe ministerstva obrany je táto informácia uvedená takto :

Počas priamych bojov o Bratislavu padlo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov. Čiže správne.

Sčítať obete bitky nepriateľských vojsk, prezentovať to ako významnú informáciu, pričom sa zamlčí aké boli obete na jednotlivých stranách je nekorektné.

Pred polrokom ( začiatkom novembra 2020 ), strieľal pomätený terorista do ľudí, ktorých stretol na ulici vo večernej Viedni. Prvé správy hovorili, že zabil 4 ľudí a asi 20 zranil. Neskôr ktorési rakúske médium vyhlásilo, že má konečnú bilanciu. Vraj obetí bolo päť a zranených 22. Potom premúdrelý redaktor vysvetlil, že preto päť obetí, lebo pachateľ bol políciou tiež zabitý a teda on bol  ( podľa neho ) tiež obeť.

Rovnako, padlých sovietskych vojakov ( obete, ktorí zahynuli pri našom oslobodzovaní ) nemožno sčítať s padlými nemeckými a maďarskými vojakmi ( pachatelia ).

Milí zahraniční i domáci redaktori takto nás radšej neinformujte. Pachateľ je vždy pachateľ a obeť je vždy obeť. Ak ich sčítam dostanem pachateľo-obeť.

Možno by sa z jedného súčtu nemala robiť veda, ale je potrebné na to upozorniť. Najmä kvôli naším mladým. Tí považujú II. svet. vojnu za niečo veľmi vzdialené a nezaujímavé. Mali by však vedieť aspoň o čo išlo. Prečo sa o tom nedozvedeli v škole? Za ich slabé vedomosti nie sú zodpovední len oni. Naše učebné osnovy venujú týmto dejinným udalostiam len okrajovú pozornosť.

Preto je informácia, že padlo 1200 sovietskych, nemeckých a maďarských vojakov zavádzajúca. Následne, ak dnešný stredoškolák dostane otázku týkajúcu sa oslobodzovania Bratislavy, nevie povedať ani  kto bol s kým a proti komu. Možno si domyslí, že sovietski vojaci bojovali proti nemeckým, ale už nemá predstavu, na ktorej strane bojovali maďarské vojská. O rumunských jednotkách bojujúcich na sovietskej strane nemá ani potuchy.

RTVS môže túto dezinformáciu zdôvodniť snahou o stručnosť. Načo rozpitvávať, na ktorej strane bolo koľko obetí, keď ich stačí sčítať a hneď je informácia stručnejšia ( a podľa mňa aj hlúpejšia ).

Preto by som Radiožurnálu odporučil, aby v športovom spravodajstve informovali svojich poslucháčov nasledovne :

V hokejovom zápase Nitra – Slovan padlo desať gólov a v zápase Trenčín – Michalovce padli len tri.

Športové spravodajstvo bude stručnejšie a poslucháči budú celej RTVS vďační.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.