Založ si blog

Verejnosť sa nemohla rozlúčiť s maestrom Lasicom. Škoda.

Herec, humorista, textár, spevák, prozaik a moderátor. Zomrel nečakane v nedeľu 18.07.2021 pri svojom vystúpení priamo na javisku. Pochovaný bol v stredu 21.07.2021.

Bol už dlhú dobu jeden z najvýznamnejších osobnosti našej kultúry. Je to pre Slovensko veľká strata. Pekne to vystihla vo svojom vyjadrení pani prezidentka. Z každého kondolenčného príspevku ľudí, ktorí ho poznali, cítiť veľký smútok. Tiež úctu a rešpekt, ktorý mal zosnulý u svojich priateľov a u množstva svojich fanúšikov. Bol veľmi populárny u všetkých generácii. Mnohé jeho bonmoty a vtipné hlášky už zľudoveli.

Ináč okrem umelcov zo Slovenska i Čiech mu hold a uznanie prejavili aj najznámejší politici. Napr. predseda vlády Heger, predseda parlamentu Kollár i predsedovia strán Sulík, Remišová, či Pellegríni. Nepridali sa len Fico, Matovič a Kotleba, čo je prirodzené. Títo velikáni ducha neznášajú výnimočných ľudí. Len oni sami sa považujú za tých, ktorí sú hodní obdivu.

Po smutnej správe o skone majstra Lasicu, verejnosť očakávala, že bude mať možnosť rozlúčiť sa s ním  počas smútočného obradu v priamom prenose. Na ňom mohli povedať slová rozlúčky aj jeho najbližší priatelia zo Slovenska i Čiech. Skrátka dôstojný smútočný obrad, ktorý by si určite pozrelo množstvo ľudí.

Pozor, nie je tu reč o pohrebe, o priebehu a účastníkoch ktorého, by mali rozhodovať len a len najbližší príbuzní. Ide o to, že samotný pohreb sa mohol konať až po spomínanom dôstojnom smútočnom obrade, na ktorom by sa s maestrom mohla, prostredníctvom TV, rozlúčiť aj široká verejnosť.

Nakoniec, kolegovia z branže pána Lasicu, Stano Dančiak, alebo Marián Labuda takýto rozlúčkový smútočný obrad mali. Prečo podobný postup u majstra Lasicu nebol možný? Vysvetlenie je len jedno. Nepriala si to vdova, pani Magda.

Mimoriadne ambiciózna herečka a politička. Štyridsať rokov žila v jeho tieni. Možno bola presvedčená, že neprávom. Nedávno sa, v ktoromsi časopise, pochválila, že jej nikto nikdy nepovedal, že je Lasicova žena. Vraj sa jej to nemohlo stať. Na Slovensku bola veľmi známa už v čase, keď sa vydávala. Aj podrobne vysvetlila, čo všetko už dokázala, pritom to vie len málo Slovákov.

Pani Magda tak, pri svojom rozhodnutí o expresnom pohrebe, mohla konečne upozorniť média a celú verejnosť na seba, svoje krivdy a málo docenené zásluhy. Neurobila to však vhodným spôsobom.

Údajne nejaká spomienková akcia sa ešte uskutoční. Pripravuje ju Štúdio L+S. Bude sa konať niekedy po prázdninách.

Žiaľ, smútočný rozlúčkový obrad to už nenahradí.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.