Založ si blog

Blaha žiada predstavenstvo SAV o okamžité ospravedlnenie

Čím predstavenstvo SAV svojho zamestnanca z Ústavu politických vied tak nahnevalo? Nuž, oficiálne zverejnilo, že vyjadrenia ich zamestnanca Blahu nespĺňajú ani základné požiadavky slušnosti a úplne sa vymykajú étosu, ktorým by sa mal spravovať vedec, člen akademickej obce. Vraj, ďalej nemôžu strpieť opakované popieranie etických štandardov záväzných pre člena vedeckej komunity. Predsedníctvo SAV sa dištancuje od výrokov Ľuboša Blahu a zároveň sa za ne ospravedlňuje prezidentke Slovenskej republiky a verejnosti.

Vedec a poslanec Blaha vzplanul spravodlivým hnevom. Poukázal na to, že predsedníctvo SAV na neho opakovane útočí a kolaboruje s vládou.

„Žiadam predsedníctvo SAV, aby sa mi okamžite ospravedlnilo a ako vedecký pracovník SAV sa dištancujem od normalizačných politických aktivít tohto vedeckého orgánu“.

SAV je dosť zúfalá, že má vo svojich radoch tohto vedeckého pracovníka a zároveň známeho poslanca, ktorý ju svojim správaním už dlhšiu dobu zviditeľňuje veľmi nevhodným spôsobom.

Do podobného sporu s vedením SAV sa Bláha dostal už pred 2 rokmi. V decembri 2019 predsedníctvo SAV vyzvalo poslanca Blahu, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie na Ústave politických vied SAV. Zároveň sa dištancovalo od jeho vyjadrení na sociálnych sieťach. Zdôvodnilo to tým, že vážne poškodzuje renomé Ústavu politických vied a aj celej SAV.

Predsedníctvo označilo Blahove statusy za dehonestujúce a pre SAV neprijateľné. Sú podľa nich tiež v rozpore s Etickým kódexom SAV.

Sebavedomý vedec a poslanec Blaha SAV dôrazne upozornil, že je to porušenie jeho akademického poslania a je to snaha o porušenie jeho ústavných práv.

Neuveriteľné. V každej normálnej firme by sa takéto drzé chovanie zamestnanca riešilo okamžitou výpoveďou. Jedná sa však o inú situáciu. Blaha nie je obyčajný zamestnanec, pretože je aj poslanec NR. Zamestnávateľ ho môže upozorňovať, aby sa choval slušne, prípadne ho poprosiť, aby dal výpoveď. To je, ale všetko. Predstavenstvo SAV aj priamo priznalo svoju bezmocnosť. Uviedlo, že ako zamestnávateľ nemôže s poslancom skončiť pracovný pomer výpoveďou počas celého trvania výkonu verejnej funkcie, keďže má zákonný nárok na poskytnutie pracovného voľna.

Je známe, že akákoľvek podnikateľská činnosť poslancov je zakázaná. Zámer bol, vytvoriť poslancom podmienky, aby sa zaoberali svojimi povinnosťami v parlamente. Môžu si však privyrobiť prednáškami na rôznych mestských i dedinských vysokých školách, ale aj písaním článkov do vedeckých príp. iných  časopisov. To všetko majú povolené. Mnohí to využívajú, keďže sa v parlamente nudia a majú pocit, že tam zabíjajú čas.

Ich mimoparlamentné platené aktivity môžu( napr. prednášky na VŠ), ale aj nemusia, súvisieť s ich pôvodným zamestnávateľom. Zostať však u neho je pre nich výhodné. Poslanec nemôže vedieť ako dopadne v najbližších voľbách. Je od neho prezieravé, keď si nechá otvorené zadné vrátka. Pritom jeho zamestnávateľ mu musí držať miesto počas celej doby jeho pôsobenia v parlamente.

Čo s toho vyplýva? Ak zamestnávateľ zistí, že medzi jeho zamestnancami sa objavil ambiciózny politik, ktorý to má nasmerované do parlamentu, mal by sa tým zaoberať. A najlepšie by urobil ak by dotyčného zamestnanca, pripravujúceho sa na profesionálnu politickú dráhu, včas vymenil. Za niekoho, kto sa menej zaujíma o politiku, ale zato má viac času plniť si svoje pracovné úlohy. Ak túto personálnu prácu zanedbá, dopadne tak ako predstavenstvo SAV, ktoré teraz svojho zamestnanca prosí, či by nemohol z ich organizácie sám odísť.

Bez akejkoľvek glorifikácie vedcov je treba priznať, že svet vedcov a svet politikov sú dva veľmi odlišné svety. Svet politikov totiž toleruje arogantné správanie a vulgarizmy. Oslovenia ako idiot, bastard, panáčik, dámička atď. Dokonca niektoré skupiny ( politické strany ) hulvátske správanie svojich politikov priamo vyžadujú. Svet akademikov je nastavený inakšie. Vyžaduje sa slušné správanie, pričom hulvátstvo a arogancia sa úplne odmietajú.

Vedec a politik Blaha sa snaží žiť v obidvoch týchto svetoch súčasne. Nedarí sa mu to.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.