Založ si blog

Putin vyčlenil Rusko z Európy

Možno to nebol jeho zámer, ale tak to dopadlo. Je to škoda. Pre Európu, ale najmä pre Rusko. Prišli na to aj samotní Rusi. Odklon od Európy týkajúci sa športu už oficiálne oznámili. Sme euroázijská krajina, a keď nás Európa nechce, budeme sa orientovať na Áziu  Pre našich športovcov je najdôležitejšia možnosť športovať na medzinárodnej scéne, citoval portál Sport.ru Putinovho poradcu Igora Levina. Rusko sa vraj bude snažiť svoje športové organizácie prihlásiť do príslušných športových federácii, ktoré riadia športové súťaže v Ázii.

Kremeľ tvrdí, že Putin má u Rusov veľkú podporu. Vraj vojnu, ktorú rozpútal na Ukrajine väčšina Rusov podporuje. Oficiálna propaganda Kremľa sa chváli vysokými percentami podporovateľov vojny. Pravda to asi nie je. Prečo by mali obyčajní Rusi podporovať vraždenie na Ukrajine?

Najmä mladí Rusi sa na túto vojnu pozerajú inakšie ako Putin a „stariki“ okolo neho. Verchuška si žije v blahobyte a sníva o veľkých víťazstvách, po ktorých budú nasledovať slávnostné vojenské prehliadky. Starčekovia si  predstavujú ako hrdo stoja na veľkej tribúne a pod nimi defilujú tanky a obrovské ťahače naložené raketami. Masy s transparentami im pritom prevolávajú na slávu. A v strede tribúny sa najviac vyníma on. Velikán Vladimír. Na schodíku pod ním stoja obidvaja hostia, ktorí prijali pozvanie na prehliadku. Mohutný prezident Bieloruska a večne usmiaty prezident KĽDR. Ešte mali prísť aj ajatoláhovia z Iránu, ale tí sa ospravedlnili.

Mladí Rusi majú už iné priority. Nepáči sa im kultúrna i spoločenská izolácia, do ktorej ich Putin uvrhol. Chceli by cestovať a poznávať iné krajiny. Tiež by chceli, aby sa ostatný svet na nich nepozeral cez prsty. Ako na ľudí, ktorí nie sú nikde vítaní. Oni tú vojnu určite nechceli. Stačí, keď si uvedomia koľko mladých ľudí, Rusov i Ukrajincov, v tej nezmyselnej vojne zahynulo. Putin síce hlása, že na vine je Západ. Keby Ukrajine nepomáhal  už dávno mohlo byť po vojne a Ukrajina by bola obsadená celá. Teraz sa Rusko musí uspokojiť aj s malými úspechmi, čiže z obsadenými oblasťami na východe a juhu Ukrajiny. Obyvateľstvu sa to prezentuje ako víťazstvo, pri ktorom starostlivý báťuška opäť rozšíril svoju ríšu.

Rusi tiež vedia, že po skončení špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ nazýva túto vojnu, Ukrajinci už nikdy nebudú ich bratia resp. spriatelený bratský národ. Napadnutie Ukrajiny je niečo iné ako bombardovanie miest niekde v Sýrii. Na ničení Sýrie sa okrem nich podieľali aj Američania a Turci. Oni len pomáhali prezidentovi Asadovi udržať sa pri moci. Lenže na Ukrajinu ich nikto nevolal. Putin sa rozhodol, že Ukrajina ako časť bývalého Sovietskeho zväzu vlastne patrí Rusku. Akurát Ukrajinci to nechcú pochopiť. Putin so svojimi generálmi útok na Ukrajinu podcenil. Ovplyvnilo ich, že obsadenie Krymu bolo také jednoduché. Zdalo sa im, že svetu to vôbec nevadí. Zo sankcií, že vybraní ruskí politici majú zákaz navštíviť niektoré západné krajiny, sa dotknutí papaláši smiali.

Vojna na Ukrajine však spôsobila, že Rusko je pokladané väčšinou krajín sveta za nebezpečného agresora. Štáty v NATO sa zomkli a posilnili obranu. Už na budúci rok sa NATO rozšíri o dvoch nových členov. Švédsko a Fínsko. Pričom Rusko má práve s Fínskom svoju najdlhšiu spoločnú hranicu. Bude sa teraz Rusko cítiť bezpečnejšie ako pred napadnutím Ukrajiny? Veď aj vpád na Ukrajinu zdôvodňoval Putin obavami, aby sa NATO nepriblížilo k hraniciam Ruska.

Terajšie predlžovanie nezmyselnej vojny potvrdzuje neúspech tejto špeciálnej vojenskej operácie. Ak sa má skončiť, musí sa ešte dosiahnuť nejaký malý úspech hrdinských ruských jednotiek. Ináč doteraz už dokázali pozabíjať tisíce ukrajinských vojakov, ale aj stovky civilov. Cielenou raketovou paľbou sa im podarilo zničiť stovky obytných budov a celú infraštruktúru krajiny. Tiež energetické zariadenia. Nech ten bratský slovanský národ pozná, čo je to ozajstná tuhá zima. Tiež sa im podarilo radikálne znížiť počet obyvateľov Ukrajiny, nakoľko vyše 6 miliónov z nich, zväčša žien a detí, opustilo svoj domov a utiekli do zahraničia.

Putin a jeho klika tiež zistili, že Ukrajinci ich vôbec nemajú radi. A oni im len chceli pomôcť. Zachrániť ich pred už veľmi starými, ale nebezpečnými nacistami a banderovcami, ktorí sa na Ukrajine skrývali ešte od 2. svetovej vojny. Kremeľská propaganda túto pomoc už radšej nespomína. Jedno je však isté. Nevyšlo to. Napadnutie Ukrajiny a spustenie vojny bola veľká chyba. Už to hádam vedia aj v Kremli.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.