Založ si blog

Koniec pouličných bankomatov na Slovensku

Názov trochu pripomína známu českú filmovú komédiu, ale jedná sa o článok s celkom vážnou témou. Mohla by podnietiť banky, aby urobili niečo pre väčšiu spokojnosť svojich klientov.

Hotovosť sa v platobnom styku používa stále menej. V obchodoch už väčšia časť obyvateľstva platí platobnou kartou, alebo mobilom. Platiť hotovosťou je zbytočne komplikované pre pokladníka aj pre zákazníka. Je však pravda, že ešte nejaký čas sa nezaobídeme bez hotovosti a teda ani bez bankomatov.

Jeden veľmi prospešný krok by však banky urobiť mohli. Je to zrušenie pouličných bankomatov.  Bankomaty by totiž mali byť len v uzavretých priestoroch banky, v nákupných centrách, príp. vo veľkých obchodoch. Vždy však v chránených priestoroch, ktoré sú snímané kamerami a prístupné len kupujúcim.

Ako by mal vyzerať priestor, kde je umiestnený jeden, alebo viac bankomatov.

1. Prepážky medzi bankomatmi

Ak sú bankomaty umiestnené vedľa seba je nutné, aby ich oddeľovala dostatočne veľká prepážka, ktorá znemožňuje osobe pri jednom bankomate vidieť na monitor druhého bankomatu. Žiaľ, táto zásada súkromia sa často nedodržuje, akoby osadenie tenkej steny z umelej hmoty medzi dva bankomaty bol nejaký veľký náklad.

2. Vyznačená diskrétna zóna.

Čiara označujúca diskrétnu zónu by mala byť osobami pred bankomatmi striktne dodržiavaná.

Osoba pri bankomate by mala mať istotu, že nikto nie je tesne za ňou. Pozor, nepodceňujte to. Ľahko sa to môže stať. Vždy je nutné sa ohradiť.

Poznámka. Zažil som, ako mi pri výbere peňazí z bankomatu jeden mladík stál tesne za chrbtom a zízal mi cez plece. Slušne som ho upozornil, aby odstúpil trochu ďalej. Nevedel som mu však ukázať kde. Mal som smolu. Žiadna čiara diskrétnej zóny tam nakreslená nebola. Rozčúlil sa, vraj čo si to dovoľujem, a že kde má ísť, či si myslím, že celý obchod je môj, atď. Patril k skupine, či menšine, ľudí, ktorí v sebe nosia silný pocit krivdy a po akomkoľvek upozornení na ich správanie reagujú prchko až agresívne. Bolo tam viac ľudí a nakoniec to skončilo len hádkou. Ak by tam, ale bola označená diskrétna zóna ( čiarou, alebo aspoň nálepkou na zemi ) celý konflikt mohol byť utlmený už na začiatku.

Prečo by mali pouličné bankomaty skončiť?

a) Bezpečnostné hľadisko.

Občan, ktorý si na ulici vyberá peniaze z bankomatu je ohrozený. Aj keď si to sám neuvedomuje. Hrozí mu, že o práve vybraté peniaze príde. Rôzne upozornenia príp. nálepky, o tom, že tento priestor je monitorovaný, potencionálneho útočníka neodradia. Môže počkať kým obeť od bankomatu odíde a ak by ho kamera aj zachytila určite ho nikto nespozná. Kriminálne živly sa zásadne pohybujú s kapucňou a vyhrnutým golierom, príp. šálom. Majú tak zakrytú skoro celú tvár. Identifikácia takto zamaskovanej osoby je veľmi náročná.

b) Podpora bezhotovostného styku.

Aj ľudia, ktorí platobnú kartu doteraz nevlastnia zistia, že jej používanie je oveľa jednoduchšie ako manipulácia s hotovosťou.

c) Opatrenie výlučne v kompetencii príslušnej banky.

Na zrušenie pouličného bankomatu nie sú potrebné žiadne povolenia na úradoch. Banka zruší prenájom miesta, kde bol pouličný bankomat umiestnený a buď ho premiestni do nákupného centra resp. na iné chránené miesto, alebo jeho používanie zruší úplne.

Banky tak prispejú k vyššej bezpečnosti svojich klientov a podporia žiadúci bezhotovostný styk.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.